Populaire Kerstmaaltijden

Geplaatst op woensdag 27 oktober 2010 @ 12:44 , 262 keer bekeken

Ribbe (buikspek)
Geroosterd buikspek, gewoonlijk geserveerd met zuurkool en gekookte aardappel, kerstworstjes, vleesballetjes en jus. Deze maaltijd is het meest populair en wordt gegeten door 6 van de 10 huishoudens, vooral in Midden- en Oost -Noorwegen.

Pinnekjøtt (lamsbout)ImageVaultHandler.aspx
Gezouten en gedroogd, soms gerookte, lamribstukken. Traditioneel werden de stukken lam klaargestoomd boven dunne berkentakken, – vandaar de naam: ‘vlees op pinnen’. Geserveerd met worstjes, gekookte aardappels gemengd met koolraap. Dit gerecht komt op de tweede plaats op de lijst van populaire Noorse gerechten op kerstavond, vooral geliefd bij de bevolking aan de westkust.

Lutefisk (gezouten stokvis)
Gezouten stokvis die in water en loog heeft gelegen (een ouderwetse bewaarmethode voor vis) en daarna gekookt in de oven. Aardappels, bacon, zachte erwten en mosterd horen daar helemaal bij. Alhoewel dit populaire visrecept onlosmakelijk verbonden is met de Kersttijd, wint dit gerecht steeds meer aan populariteit over een langere periode.

Kalkun (kalkoen)
Ook in Noorwegen, zoals in veel andere landen wordt met Kerst kalkoen gegeten; al of niet gevuld. Gebruikelijk opgediend met spruiten, bloemkool, appels, druiven of pruimen of met een Waldorfsalade en een portsaus.

Torsk (kabeljauw)
Er is ook een lange traditie voor het veten van kabeljauw op Kersavond,vooral aan de Noorse zuidkust. De vis wordt simpelweg gekookt in zout water, geserveerd met gekookte aardappels, wortelgroenten en rode wijn saus.

Juleskinke (Kerstham)
Niet speciaal alleen gegeten op Kerstavond, maar een Kerstham is wel onlosmakelijk verbonden met de Kersttijd en zal zeker een keer op tafel verschijnen. Het kan koud gegeten worden of verwarmd in de oven.

Svinestek (Gebraden varkensvlees)
Ook gebraden varkensvlees is populair in een feestelijke periode in Noorwegen. Gewoonlijk geserveerd met rode kool, gekookte aardappels en jus. Als groenten worden meestal wortel en broccoli geserveerd.


Op het land

Julepølse (Kerstworst)
De Kerstworst is gemaakt van varkensvlees, soms gemaakt met kruidnagel, mosterdzaad, gember en of nootmuskaat, vaak opgediend in combinatie met Ribbe.

Medisterkaker (fijngemalen varkensvlees met meel)
Gebakken fijn gehakt varkensvlees met kruiden. Ook dit gerecht wordt veel gecombineerd met Ribbe. De volgende dagen worden vaak de overgebleven resten gegeten.

Kålrotstappe (stamppot van koolraap)
Gestampte koolraap, vaak geserveerd met‘Pinnekjøtt.


Lekker zoet

Småkaker (zelfgebakken koekjes)
De traditie zegt dat zeven verschillende soorten Kerstkoekjes op de Kersttafel niet mogen ontbreken en ze moeten allemaal thuis gebakken zijn. Maar in  moderne drukke gezinnen wordt meer en meer gebruik gemaakt van de gebakken kant-en-klaar varianten. De peperkoek (een dun speculaasachtig biskwietje) is wel een van de meest favoriete.

Multekrem (roomdessert van bergbraam)ImageVaultHandler.aspx
Een dessert gemaakt van bergbraam (cloudberries) en slagroom.

Kransekake (amandeltaart)
Een populaire tulband van amandelen is een vertrouwde verschijning bij bijzondere gelegenheden in Noorwegen, inclusief Kerstmis. De cake bestaat uit 18 kransen die steeds kleiner worden en op elkaar gestapeld worden als een ronde piramide. Het is gebruikelijk deze taart te versieren met kleine Noorse vlaggetjes.
Riskrem (romig rijstdessert)
Rijstepap gemengd met slagroom; geserveerd met rode bessensaus

Julemarsipan (Kerstmarsepein)
Marsepein is een populaire lekkernij met Kerstmis in Noorwegen. Vooral marsepein met een laag chocolade erom heen is zeer in trek. Ook is een gekleurde marsepein te koop om zelf thuis allerlei vormen te geven.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: